Beatrice & Vergil

.

beatriceYann Martel er en prisbelønt kanadisk forfatter som skriver interessant og annerledes. Bøkene hans er fantasifulle og inspirert av hans mange reiser rundt i verden. Hans mest kjente bok er Historien om Pi, som fikk Booker-prisen i 2002.

Handling

Beatrice & Vergil har to handlinger:
Først og fremst historien om eselet Beatrice og brølapen Vergil som lever på en skjorte i redslenes tid. Deres samtaler representerer en annerledes fortalt historie om holocaust. I virkeligheten befinner disse dyra seg i den andre handlingsdelen i boka: i taksidermisten Henrys utstillingslokale/verksted over preparerte dyr.

Forfatteren Henry

har nettopp skrevet sin andre bok - en fiksjonsdel og en faktadel om holocaust. Han vil gi den ut som flippbok med felles rygg og tittelside i begge ender. Forleggeren vil imidlertid ikke utgi boka og slakter den fullstendig: det er forvirrende for leseren med en sammenblanding av fakta og fiksjon, dessuten er den kjedelig. Og hvor skal den stilles ut i bokhandelen?

Henry legger bokprosjektet på is, tar med seg kona og flytter til en fremmed by. Han lever fortsatt høyt på sin debutroman og tar seg forskjellige strøjobber for å glemme holocaust-prosjektet. Etter en tid med amatørteater og klarinettspill begynner han å besvare de mange breva han får fra sine lesere.

Bakgrunn for historien

En dag mottar han en konvolutt som inneholder novellen "The legend of saint Julian Hospitator" av Gustave Flaubert (som inneholder mange scener med meningsløse drap på dyr) og utdrag av et skuespill uten tittel eller forfatter. Dette utdraget viser seg å være en samtale mellom eselet Beatrice og brølapen Vergil om en pære.

Henry møter Henry

Historiene er flettet sammen; skulespillet om redslene dyra opplever på skjorta og historien om forfatteren Henry og taksidermisten Henry. Disse to Henryer møtes flere ganger i taksidermistens utstillingslokale/verksted for å snakke om fortellingen om Beatrice & Vergil.

Fortellingene om holocaust er mange, men ganske like. Denne historien er helt annerledes og kanskje derfor mer fascinerende og effektfull?

Boka har sin egen webside der man kan delta i diskusjoner.

 Ålesund bibliotek | Besøksadresse: Rådhuset, Lavblokka 2. etg. | Tlf: 70 16 22 60 | E-post:
Spjelkavik filial | Moa helsehus | Tlf: 70 16 45 30 | E-post: