Maisie Dobbs

.

dobbs”Agatha Christie møter Downton Abbey” - Dette er virkelig boka (bøkene) for deg som liker klassisk britisk krim både i bokform og på fjernsyn.

Maisie Dobbs er en ung privat etterforsker. Vi møter henne første gang når hun åpner sitt eget kontor i London i 1929. Hun mistet sin mor da hun var bare 13 år gammel og hennes far blir bekymret for om han vil klare å gi datteren en fremtid. Derfor begynner hun i tjeneste hos Lady Rowan Compton. Her har hun blant annet som oppgave å tenne i peisene hver dag og det er sånn hun oppdager biblioteket i huset. Dette rommet blir hennes fristed – hver natt står hun opp og leser noen timer, mens det er helt stille i huset. Dette går helt fint, helt til herskapet kommer sent hjem etter et selskap. Hun blir oppdaget og går igjennom fryktelige sjelekvaler i påvente av straffen. Imponert over at den unge tjenestepiken leser Søren Kierkegaard om natten, beslutter Lady Rowan å la jenta få undervisning, så lenge det ikke går ut over hennes plikter, selvfølgelig. Maisie lar ikke denne sjansen gå i fra seg, vitebegjærlig som hun er. Innsatsen hennes gjør at hun kommer inn på universitetet i Cambridge. Her studerer hun i flere år. Hun jobber først sammen med en venn av familien Compton før hun da altså åpner eget kontor som privat etterforsker og psykolog.

I dennne første boken – ja, det blir flere bøker, åtte er planlagt oversatt til nå – får Maisie Dobbs i oppdrag å finne ut om en kvinne er sin mann utro. I sin løsning av dette oppdraget, kommer hun over en langt større og alvorligere sak, der veteraner fra første verdenskrig blir utnyttet på det groveste.

Hun er ikke typisk Maisie Dobbs. Ikke typisk kvinner for sin tidsalder, og ikke en typisk etterforsker. Selv om hun kan minne om både Hercule Poirot og Sherlock Holms, er hun noe nytt – et friskt pust i all krimlitteraturen. Det er historisk krim, som også handler om klasseskille og om kvinnesak. Maisie Dobbs er min nye litterære heltinne – og jeg kan nesten ikke vente til vi får den fjerde boka i hus!

Sissel

 Ålesund bibliotek | Besøksadresse: Rådhuset, Lavblokka 2. etg. | Tlf: 70 16 22 60 | E-post:
Spjelkavik filial | Moa helsehus | Tlf: 70 16 45 30 | E-post: