Himmelgraven

.

 himmelgravenDet er faktisk helt greit å lese bøker om igjen! Takket være bibliotekets lesesirkel, fikk jeg anledning til å lese denne dokumentarfortellingen av Xinran på nytt. Den gjorde sterkt inntrykk første gang jeg leste den. Inntrykket ble ikke mindre sterkt denne gangen.


Shu Wen og Kejun er nygifte medisinstudenter. Året er 1958 og kommunismen er ny og alle er preget av håp og entusiasme. Kejun velger å la seg verve som militærlege og drar sammen med troppen sin til Tibet. Ikke lenge etterpå får Shu Wen beskjed om at mannen er omkommet i kamp. Shu Wen nekter å tro det hun hører og reiser selv til Tibet for å lete etter mannen sin. Som sin mann, reiser hun ut som militærlege. Ute på tokt med sitt kompani, kommer hun ut for uvær og kommer bort fra de andre. Hun blir funnet og tatt vare på av en nomadefamilie. Shu Wen slår seg til hos denne familien. Først for å komme seg til hektene. Siden bare blir hun, følger deres nomadiske liv samtidig som om hun leter etter mannen.

Om hun finner sin mann eller ei, skal jeg ikke røpe her, men hennes fortelling er utrolig fascinerende. Gjennom Shu Wens sterke historie, får vi innblikk i en kultur og levemåte som er totalt forskjellig fra vår egen. Shu Wen og hennes vertskap bytter boplass etter årstid og beitemuligheter. Vi får kjennskap til tradisjoner både når det gjelder giftemål og arbeidsfordeling blant kjønnene. Ikke minst får vi innblikk i hvordan religionen griper inn i hverdagen. I tillegg er det en utrolig vakker kjærlighetshistorie. Samtidig er det like mye en historiebok om konflikten mellom Kina og Tibet og deres vanskelige historie.

 

Anbefales!
Sissel

 

 Ålesund bibliotek | Besøksadresse: Rådhuset, Lavblokka 2. etg. | Tlf: 70 16 22 60 | E-post:
Spjelkavik filial | Moa helsehus | Tlf: 70 16 45 30 | E-post: