Stoner

.

stonerJeg har lenge vært glad i En mann med navn Ove. Siden mai har jeg også, etter sigende, fått en egen glans i øya når navnet Levi Henriksen har blitt nevnt. Nå er begge disse bleknet for meg. Jeg har møtt William Stoner.

For en mann! Lutrygget og mager, uhell i både kjærlighet og jobb (skulle gjerne visst diagnosen på kona), men han gir ikke opp! Han tar livet på strak arm, akkurat slik det kommer. Møter han motstand, finner han en vei rundt. William Stoner er en av disse lavmælte sliterne som ikke gjør så mye av seg men som gjør desto større inntrykk på deg når du blir kjent med dem.

For ei bok! Historien er ganske rett fram. Willam vokser opp som enebarn. Foreldrene har gård som de sliter seg ut på, men de synes at sønnen bør få seg litt utdanning så de sender han nærmeste universitet for å studere agronomi. Til å begynne med er det agronomi han studerer, men litt tilfeldig får han øynene og hjertet opp for litteratur. Det ender med at han ikke bare tar en bachelorgrad, men også master og doktorgrad innen litteratur. Senere får han fast jobb på universitetet, men han kommer aldri lengre enn en viseprofessorstilling. Han gifter seg og får etter hvert ei datter. Kort sagt, boka handler om Willam Stoners liv.

John Williams bok fra 1965 tar opp mange, gripende ting. En ting er hvordan vår helt blir behandlet i ekteskapet og på jobben, en annen er hvordan man forholdt seg til de som ikke vervet seg til den første verdenskrigen. Den handler også om klassereiser. Både for dem som reiser og for de som blir. Alt fortalt i et nydelig, men dempet språk.

Hvorfor denne boka grep meg så fullstendig er litt vanskelig å definere. Det er noe magisk ved den. Rart egentlig at slik en stille og trist mann skal gjøre så stort inntrykk.

Anbefales på det sterkeste.
Sissel

 

 Ålesund bibliotek | Besøksadresse: Rådhuset, Lavblokka 2. etg. | Tlf: 70 16 22 60 | E-post:
Spjelkavik filial | Moa helsehus | Tlf: 70 16 45 30 | E-post: