Drep ikke en sangfugl

.

Drep ikke en sangfuglI bibliotekets magasin kan man finne mange godbiter. En av dem er Drep ikke en sangfugl av Harper Lee. Boka ble utgitt i USA i 1960 og ble straks en bestselger. Den vant Pulitzerprisen i 1961 og ble  filmatisert i 1962. Den ble oversatt til norsk i 1961.

Handlingen i Drep ikke en sangfugl er lagt til den lille byen Maycomb i Alabama, en av sørstatene i USA, på 1930- tallet. Her møter vi  Småen Finch, egentlig Jean Louise Finch, og broren hennes Jem Finch. De mistet moren sin da Småen var to år og Jem seks år, og har siden levd sammen med sin far, advokat Atticus Finch, og den fargede hushjelpen  Calpurnia. I boken følger vi Småen fra hun er seks til hun blir ni år.

Småen oppleves av byens innbyggere som et uvanlig barn. Hun foretrekker bukser framfor kjoler og liker bedre og leke sammen med  guttene enn å gjøre "jenteting", og hun går heller ikke av veien for et realt slagsmål. Hun lærte og lese i en alder av fire år, og dette skaper problemer for henne da læreren har sin helt egen mening om hvordan  leseopplæringen skal foregå. Atticus er en mann som tar barna sine på alvor, han leser aviser sammen med dem, diskuterer ting med dem, og gir dem en ballast i livet som langt ifra alle barna i byen får.

For det er store sosiale forskjeller i byen, både de hvite imellom, og mellom de fargede og de hvite. Dette blir Småen veldig bevisst på da hun begynner på skolen. Og da en av de svarte mennene i byen, Tom Robinson, blir arrestert og anklaget for å ha voldtatt ei hvit  jente, blir hele byen engasjert, og Atticus er den som skal forsvare ham.

Dette er ei bok som fortsatt fortjener å bli lest. Den er velskrevet, har et godt språk, og er full av humor og varme.

Randi L. Iversen, Kristiansund bibliotek

 Ålesund bibliotek | Besøksadresse: Rådhuset, Lavblokka 2. etg. | Tlf: 70 16 22 60 | E-post:
Spjelkavik filial | Moa helsehus | Tlf: 70 16 45 30 | E-post: