Vente på fuglen

.

Vente paa fuglen140 tegn er det du får plass til i en Twitter-melding. Dermed er det jo ikke mulig å skrive noveller på Twitter. Eller?

Jo, da. Frode Grytten har gjort nettopp det. I løpet av halvannet år postet han små noveller på nettstedet, og disse mini-novellene er også trykt på papir i boka Vente på fuglen.

Språket i noveller er som kjent komprimert. Det gjelder å fortelle en historie uten unødvendig informasjon, kun det nødvendigste er tatt med. Når man da altså bare har 140 tegn til disposisjon, sier det seg selv at man må være uhyre økonomisk når det gjelder språk og innhold.

Og det er kanskje dette som imponerer meg mest med desse twitternovellene. Før jeg var kommet til side 26 i boka hadde jeg kjent på både frykt, sorg, glede og begeistring. Det er rett og slett et imponerende stykke arbeid Grytten har gjort her. For om de faktiske linjene er få, står det så mye mer mellom dem. Og her kan vi jo koste på oss en hel novelle som eksempel:

"Kvar morgon finn enkemann (73) fram fotoalbumet og stansar ved bildet der kona (1938-2011) lener seg fram for å kviskre noko inn i øyra hans."

Et helt ekteskapelig liv kan leses ut av teksten, og det er befriende at vi som lesere nettopp får lov til å lage oss vår egen versjon av livene som Grytten har farget med så få ord. 

Bibliotekar (40) les og let seg begeistre.

Vigdis Ødegård, Vestnes folkebibliotek

Er boka ledig ved Ålesund bibliotek?

 Ålesund bibliotek | Besøksadresse: Rådhuset, Lavblokka 2. etg. | Tlf: 70 16 22 60 | E-post:
Spjelkavik filial | Moa helsehus | Tlf: 70 16 45 30 | E-post: